Riikka Vepsä päättötyö

Valmistuin kultasepäksi vuonna 2002. Olen työskennellyt niin pienellä pajalla kuin Kalevala Korullakin.

Tärkeimmät opit alalta olivat tarkkuus, kärsivällisyys ja yksityiskohtien tärkeys.

Toimin myös kuuden vuoden ajan osa-aikaisena tuntiopettajana Työväenopistossa, jossa opetin hopeakorujen valmistusta. Täällä opin, että asioista täytyy puhua niin että alaa tuntematonkin ymmärtää mistä on kyse, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään.

Ei edes kultaseppä.

Menin vaatekauppaan ‘väliaikaisesti’ myyjäksi vuonna 2004, josta kehkeytyi 14 vuoden nousujohteinen ura kaupan alalla.

Myyntityö opetti asiakkaan kuuntelemisen tärkeyttä, sillä vain kuuntelemalla voit kartoittaa asiakkaan tarpeet ja tarjota juuri sellaisia palveluita joille on aidosti tarve.

Etenin myyjästä myymäläpäälliköksi vuonna 2008. Toimin urani aikana lattiatason esihenkilönä kahdessa eri ketjussa ja neljässä eri myymälässä.

Esihenkilötyössä täytyy oppia olemaan valmis nopeasti muuttuviin tilanteisiin, samalla kun itse teet myyntityötä.

Pienessä myymälässä esihenkilö venyy silloin kun henkilökunta sairastuu. Hän rekrytoi, myy, palvelee, vastaa reklamaatioista, pyrkii kehittämään tiimiään, vastaa tuloksista, siivoaa, ennakoi. Ei ole sellaista tehtävää joka ei kuuluisi tuolle tontille.

Pääsin ostoassistentiksi Aleksi 13:n hankintaosastolle parin harkitun urasiirron jälkeen vuonna 2011. Sain aikanaan myös ostovastuuta, ja työ oli todella antoisaa. Oli mukavaa saada olla vastuussa vaihteeksi vain omasta työstään!

Joskus minulta kysyttiin, että enkö kokenut siirtymisen esihenkilöasemasta assistentiksi jonkinlaisena “alenemisena”. Olin hämmästynyt kysymyksestä, sillä itse näin urasiirron vain kasvattavan osaamistani ja tietotaitoani kaupan eri osa-alueilta. Työn sisältö on aina ollut minulle tärkeämpää kuin titteli.

Assistenttina ja ostajana toimiminen hektisessä työympäristössä opetti priorisoimaan ja toimimaan b2b -ympäristössä.

Riikka Vepsä Kesko

Seuraava uraloikka tuli tavaratalopäällikön pestin muodossa vuonna 2016. Tiimissäni oli parhaimpina sesonkiaikoina yli 40 henkeä, ja rooli oli erittäin vastuullinen koko liiketoimintayksikön johtamisineen ja kauppiasyhteistöineen.

Tavaratalopäällikön tontilla on oltava kartalla kaikesta. Varsinkin tiimiläisten omien vahvuuksien löytäminen ja esiintuominen sekä vaikeidenkin asioiden nostaminen pöydälle on ensiarvoista, sillä jokainen tiimi on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki.

Ajan- ja projektinhallinta piti hioa nopeasti huippuunsa, ja sain pikakaistan liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen ja asiakastyytyväisyyden tärkeyteen. Saimme yhdessä tunnustusta hyvästä asiakaspalvelusta, ja kauppias sekä esimieheni olivat erittäin tyytyväisiä työpanokseeni.

Useat samanaikaiset projektit ja niiden saattaminen onnistuneesti maaliin toivat vauhtia tähän positioon.

Miksi siltikään en kokenut olevani siellä missä pääsen toteuttamaan koko potentiaaliani?

Riikka Vepsä

Vuoden 2018 syksyllä jäin opintovapaalle tavaratalopäällikön työstäni ja lähdin Helsinki Business Collegeen opiskelemaan koodaamista lähes nollista.

Suuntauduin opinnoissani erityisesti WordPress-kehitykseen, ja molemmissa työharjoitteluissani sain olla osana WordPress-kehitystiimiä. Opin valtavasti sivustojen teknisestä puolesta sekä ohjelmoinnista, ja hyvin nopeasti tajusin verkkosivujen ja verkkokauppojen suunnittelun sekä rakentamisen olevan se asia joka yhdistää kaikki vahvuuteni: Bisnesosaamisen, asiakaspalvelutaidon, visuaalisuuden, ohjelmointiosaamisen ja itsensä johtamisen.

En vain silloin vielä tiennyt, että yrittäjyys tulee olemaan reitti sinne.

Riikka Vepsä Mimmit Koodaa

Mimmit Koodaa -yhteisö on ollut alusta asti todella tärkeä osa alanvaihtoani. Kun kesällä 2017 kävin haastattelussa Lahtelaisen IT-taloon projektipäällikön positioon ja sain kieltävän vastauksen johtuen IT-alan kokemuksen puutteesta, aloin pohtimaan mitä annettavaa minulla olisi alalle. En kuitenkaan vielä silloin ajatellut alanvaihtoa tosissani, tai ainakaan opiskelemaan lähtemistä.

Onnekseni samaan aikaan oli nousemassa Mimmit Koodaa -liike, ja olin mukana ensimmäisessä launchissa helmikuussa 2018. Keskustelut muiden samaa pohtivien naisten ja yritysten edustajien kanssa loivat uskoa siihen että alanvaihto voisi oikeasti olla mahdollista!

Olen sittemmin ollut Mimmit Koodaa -launchissa puhujana, ja uratarinani on myös luettavissa täällä.

***

Loppujen lopuksi irtisanouduin opintojeni loppuvaiheessa tavaratalopäällikön pestistä vailla varmuutta tulevaisuudesta. Koronakevät oli vetänyt maton jalkojen alta, mutta siitä huolimatta minussa eli vahva usko siihen että olen löytänyt alan joka jaksaa tarjota aina uutta. Koen tätä työtä tehdessäni aivan uskomatonta imua ja flow’ta, enkä halunnut palata enää menneeseen.

Yrittäjyys itsessään ei koskaan ollut minulle tavoite, mutta se mahdollistaa minulle sellaisen työn josta olen aina haaveillut. Yrittäjänä saan luoda uutta, auttaa asiakkaita kasvamaan, ratkaista ongelmia ja käyttää koko osaamispalettiani rajoituksetta.

Nyt minulla on yritys, Kepee, ja tarjoan verkkosivujen suunnittelua ja toteutusta, logojen ja käyntikorttien suunnittelua, sisällöntuotantoa sekä koulutuspalveluita niin yrityksille kuin oppilaitoksillekin. Lisäksi repertuaariini on tullut mukaan brändin rakentaminen ja kirkastaminen, sekä sosiaalisen median markkinointi ja visuaalinen suunnittelu.

Vaikka yrittäjyydessä on aina tietty epävarmuus läsnä, en ole koskaan ollut onnellisempi.

 

Kepee logo